Skillnaden

Ekologisk textil

Innebär att materialet är framodlad på ett naturligt sätt och påverkar inte miljön på något vis till skillnad från konventionellt framodlad bomull som behandlats av olika kemikalier för att det ska växa snabbare. I sin tur kan dessa kemikalier förorena vattnet och luften i odlingsmiljön.

Ekologisk trä

Leksaker som är gjorda av ekologisk trä är oftast gummiträ som inte längre kan utvinna någon gummi. Odlingsprocessen innebär att inga kemikalier används utan bara naturlig tillväxtgödsel. Till skillnad från konventionell odlade träd, innebär det oftast att trädfibrerna kan växas i naturlig form och oftast är fibersammansättningen mycket mer kompakt. Att välja ekologiska träleksaker innebär också att du får en leksak av kvalité och bättre hållbarhet.

Största Skillnad mellan Ekologisk och Organisk

Många gånger görs det ingen skillnad mellan Ekologisk och Organisk, men är man lite mer vetgirig inom området än andra så...

Främst tänker man på engelska "organic" då syftar det till vad vi på svenska som ekologisk.

Oftast går det hand i hand, men det finns skillnad:
Ekologisk, beskriver egentligen själva framställningen, att det är giftfritt och hela produktionslinjen har ett miljötänkt.

Organisk, beskriver egentligen något som är levande, inom framställning menar man att materialet i sig är framtagen från naturens egna råvaror.
Ett bra exempel är Ökonorms vattenfärger som använder naturens råvaror för att framställa olika färger. Kika gärna på det, finns under "Leksaker".

.

Giftfritt

Innebär att materialet eller färgen är helt giftfritt. I regel utgår den ifrån EN71 standarden.

Pedagogiska leksaker

Våra omsorgsfulla utvalda pedagogiska leksaker, innebär att leksaken ska ha ett syfte till att främja barnens utveckling.

Det kan finnas leksaker som utvecklar ett barns färgsinne, fingerfärdighet, hörsel, motorik, kopplingsförståelse och mycket mer.

Vi gör vårt bästa att informera er som kund vad varje produkt vi säljer kan erbjuda för egenskaper. Under rubriken "Barnens utvecklingsfaser" kan ni läsa om vad barnen utvecklar under en viss tidsperiod och kan därmed med hjälp av korrekt stimulans främja och uppmuntra utvecklingen.

Fairtrade och Hållbart

Fairtrade innebär att odlare och arbetare får bättre villkor. Arbetarna omringas inte av en kemisk miljö som kan bringa sjukdomar och de får en anständig lön. Produkter som är fairtrade märkta bidrar även men en premie till tillverkaren, den premien används till att främja den lokala infrastrukturer, så som att bygga skolor och sjukhus.

Att välja fairtrade innebär att stödja demokratiutvecklingen.

 

Hållbart innebär att det finns en långsiktig tanke bakom att inte påverka framtiden på ett negativt sätt. T.ex. produkttillverkningen av träleksak skulle inte använda sig av trä som odlas/skördas i den mängden att ekosystem kan komma att påverkas.

Hållbart menas att omsorgsfullt tänka på vår framtida generation, vad för resurser och tillgångar vi efterlämnar.